Rudy Project vs Oakley

Rudy Project vs Oakley

Obe značky patria jednoznačne medzi top triedu v ich odbore. Ako už určite tušíte, porovnávať budeme okuliare. Každá zo značiek má sice svoju ďalšiu produktovú radu, okuliare sú ale jednotkou pre obe. Oakley  širokú produktovú radu oblečenia, doplnkov, topánok a hodiniek. Rudy Project je na druhej strane skôr  zameraný na cyklistiku. Popri okuliaroch má v ponuke cyklo-oblečenie, lyžiarske prilby a lyžiarske okuliare.

Vzhľad a delenie modelov pri jednotlivých značkách

Delenie okuliarov Rudy Project má v podstate dva spôsoby. V uplynulých rokoch bolo delenie o niečo jednoduchšie. Okuliare sa jednoducho delili na športové a fashion (určené na voľný čas).  Rozdiel medzi nimi je rozpoznateľný na prvý pohľad. Pre rok 2013 vyčlenil Rudy Project v rámci katalógu športových okuliarov viacero kategórii. Napríklad cyklistika, jachting, outdoor,  volejbal a podobne. Tohto delenia sa ale netreba absolútne držať. Považujeme ho skôr za subjektívne. V rámci športových okuliarov sa už musí každý sám rozhodnúť podľa toho čo mu najviac vyhovuje. Či plný alebo polovičný rám, obyčajné alebo zrkadlové sklá, s polarizáciou alebo bez polarizácie a podobne.

Rozdelenie okuliarov Oakley je  už oveľa jasnejšie. Delia sa na kategóriu sport, active a lifestyle
Sport kategória je jasná. Patria sem vyslovene športové modely. V prípade, že ich chcete nosiť vo voľnom čase vyzerajú na tvári o niečo horšie. Je to ale to najlepšie čo si môžete vziať na akýkoľvek šport a vyzerajú pri športe geniálne s prilbou a aj bez. Zanietení športovci ako my  , si ale nemajú problém tieto okuliare nasadiť aj vo voľnom čase. Obzvlášť v prípade, že si vyberiete farebne neutrálnejší model, je to úplne v pohode  Patria sem modely ako Radar, Radarlock, Racing Jacket, Fast Jacket, Flak Jacket, M Frame, Wind Jacket, Split jacket atď

Active kategória je kompromisom medzi kategóriou sport a lifestyle. Je možné v nich športovať, dobre pri športe držia a zároveň vyzerajú skvelo aj v prípade, že si ich nasadíte vo voľnom čase. Z našej ponuky môžeme spomenúť napríklad modely Gascan, Fuel Cell alebo Scalpel

Lifestyle okuliare  ako je už z názvu jasné sú štýlové okuliare určené na voľný čas. Avšak to neznamená, že sú ochudobené o Oakley Technológie. O-matter rám je zárukou top kvality (video). Populárnymi modelmi sú napríklad Holbrook, Dispatch, Frogskin, Garage Rock, Jupiter Squared a podobne.
Toto delenie by vám malo pomôcť zorientovať sa medzi jednotlivými modelmi.

Použité technológie

Každá značka má svoje know how, každá má technológie, ktoré z jej okuliarov robia špičku.

Technológie a funkcie okuliarov Oakley

  1.  Materiál Unobtanium – tento čudne nazvaný materiál sa pri Oakley skloňuje pomerne často. Ako sa k nemu Oakley dostalo? Oakley je firma, ktorá začínala výrobou rúčok na bicykle. Pri tejto príležitosti bol vyvinutý aj samotný materiál Unobtanium. Tento materiál býva na pocit skoro až mierne lepkavý, nikdy nie tvrdý. Jeho kľúčovou vlastnosťou je, že tak ako sa športovec potí, zvyšuje sa aj priľnavosť Unobtania. Pri športových modeloch je Unobtanium použité  na nosníkoch a nožičkách. Pro active okuliaroch väčšinou na nosníkoch a na niektorých nožičkách. Niektoré modely sú bez unobtania. Lifestyle okuliare sú zväčša bez tohto materiálu.
  2. materiál O-matter. Okuliare Oakley sú spravidla vyrobené z O-matter materiálu (sú výnimky ako model Juliet a pod). Jeho hlavné vlastnosti sú ľahkosť a odolnosť. Vďaka tomuto materiálu môžete okuliare nosiť úplne pohodlne celý deň. O-Matter vám taktiež poskytne dokonalú ochranu očí pred nárazmi. Navštívte napríklad sekciu impact protection na oakley.
  3. nosníky – nosníky okuliarov spravidla nie sú tvarovateľné. Majú totižto dokonalý tvar, aby tak sadli na každú tvár. Zárukou sú aj dva rôzne veľké páry nosníkov. Pri športových okuliaroch sú dva páry unobtaniových nosníkov samozrejmosťou. Pri lifestyle a active okuliaroch sú nosníky skôr z O-matter materiálu a vic záleží na tom ako okuliare sadnú.
  4. Three point fit – okuliare Oaklrysú vyrobené taka by na hlave držali na nose a v dvoch ďalších bodoch nad ušami. Nie sú na ušiach zavesené a nijako ich nazaťažujú. Vďaka tomu môže Oakley hovoriť o niečom čo sa volá All-day-comfort. Toto je ale niečo čo treba vyskúšať na vlastnej koži!!

Technológie a funkcie okuliarov Rudy Project

  1.  Materiál rámov – Rudy project používa ľahké materiály. Vyvinuli špeciálnu zlúčeninu Kynetium, ktorá je odolná a ľahká. Kynetium nájdete v modeloch ako napríklad Rydon alebo Magster.
  2. Tvarovateľné nožičky a nosníky – jedným zo základných špecifík športových okuliarov Rudy Project sú tvarovateľné nosníky a nožičky. To či má váš vysnívaný model tvarovateľné nožičky a nosník rozpoznáte veľmi ľahko. Tvarovateľná časť je gumená. Ak teda nožičky alebo nosník vyzerajú ako jednoliata časť s rámom, okuliare nie sú tvarovateľné. Vo všetkých opačných prípadoch sú okuliare tvarovateľné. (sú to prakticky všetky športové modely Vďaka tvarovateľným častiam okuliarov sa model prispôsobí na akúkoľvek hlavu. Stačí si už len vybrať podľa toho či model ktorý hľadáte vyzerá lepšie na väčšej alebo menšej tvári.

 

 

 

 

 

Pri porovnaní oboch značiek v tejto kategórii môžeme určiť jednoznačný rozdiel. Oakley robí dokonalé rámy, ktoré sadnú prakticky každému. Samozrejme pre dámy sedia lepšie modely s menšími sklami a podobne. V prípade, že Oakley niekomu nesadnú, jedná sa o dosť veľkú výnimku. Na druhej Rudy Project robí v kategórii šport okuliare, ktoré sú prispôsobiteľné v maximálnej možnej miere.

Osobne mám vyskúšané obe značky. Tieto dva rozdiely vyplývajú z vlastnej skúsenosti. Pri Rudy Project by som videl malú nevýhodu v tom, že ideálne nastavenie nie je vždy úplne ľahké nájsť. To ale v podstate ani nie je nevýhoda.  

 

Porovnanie skiel

  1.   najlacnejšia varianta čierny skiel. Pri Rudy Project sa zväčša označuje ako smoke a pri Oakley ako Grey. Jedná sa o najjodnoduchšie sklá, ktoré sú súčasťou slnečných okuliarov. Modely, ktoré ich obsahujú sú spravidla v oboch prípadoch najlacnejšou variantou.
  2. drahšou alternatívou sú zrkadlové sklá. V prípade Oakley je treba hľadať sklá s názvom Iridium a okuliare Rudy Project sú dodávané so sklami laser alebo multilaser. Výhodou Iridium/Laser skiel je, že skvelo zvyšujú kontrast. Rozdiel je naozaj veľmi ľahko rozpoznateľný.
  3. o pomyselný stupeň vyššie stoja fotochromatické sklá. Sklá, ktoré sa automaticky stmavujú podľa intenzity slnečného žiarenia. V prípade Oakley sa jedná o jednoznačné označenie  photochromic za názvom okuliarov. Pri Rudy sú okuliare označené ako impactx photochromic alebo impactx photolaser. V prípade impactx photochromic sa jedná o fotochromatické okuliare, s dodatkom impactx. To znamená, že sú sklá odolné a nepoškriabateľné. Impactx photolaser znamená, že sú sklá navyše zrkadlové. Je to teda kombinácia impactx fotochromatických a laser skiel. Máme ich skladom na predajni a vyzerajú užasne  Rudy Project má kategóriu fotochromatických okuliarov jednoznačne silnejšiu. Ak teda hľadáte fotochromatický model, je viac pravdepodobné, že ho nájdete v tejto talianskej značky.
  4. Najdrahšou kategóriou sú polarizačné sklá pri každej zo značiek. Detaily fungovania polarizačných skiel si necháme na iný článok.
Náš názor: nechceme v tomto porovnaní určovať víťaza. Avšak myslíme si, že Oakley má v sklách ako takých navrch. Všetky sklá v slnečných okuliaroch sú vyrobené z materiálu plutonite. Ten je extra odolný, nepoškriabateľný, chráni športovca, je ho dokonca možné prehýbať v rukách. Pri Rudy Project dostanete sklá so zvýšenou odolnosťou až v drahšej verzii impact x photochromic.
V neprospech Oakley hovorí cena a užší sortiment fotochromatických modelov.

Cena

Nebojte sa. Nebudeme Vás tu zaťažovať s cenníkmi. Ceny modelov si pokojne prehliadnite v našom eshope.  Pokúsime sa vám priblížiť jednotlivé cenové hladiny okuliarov.

Obe značky sú top vo svojej triede a tomu zodpovedajú aj ceny. S všetkými vyvinutými technológiami a know how jednoducho ani od jednej okuliare za 30€ nekúpite. 

Základné modely športových okuliarov sa v oboch prípadoch pohybujú od 89 vyššie. Pri Oakley je klasikou z active triedy napríklad Gascan s grey sklami. Rudy Project má viacero modelov, ktoré sa pohybujú v intervale 89-100€. Spravidla majú všetký obyčajné čierne sklá.

Rám je často fixná položka, čo sa ceny týka a celkovú cenu (jej veľkú časť) tvorí práve typ skiel. Ak vám srdce zapiští po zrkadlových sklách pri Oakley zaplatíte 129€ a viac. Z Rudy Project sa nájdu multilaser modely s lacnejším typom rámu pohybujúce sa na hranici 115€.

Za možnosť tvarovať nožičky a nosník  si v Rudy Project dozaista taktiež priplatíte a ak si vyberiete model s laser/multilaser sklami a tvarovateľným rámom, zaplatíte s najväčšom pravdepodobnosťou sumu pohybujúcu sa okolo 140€

V prípade záujmu o fotochromatický model si v prípade Rudy Project pripravte približne 150-160€. V prípade Oakley to bude minimálne 200€. Paradoxne model z Oakley pri fotochromatických sklách až tak nepreplatíte. Je to kvôli tomu, že pri modeli, kde by ste štandardne dostali dva páry skiel dostanete len jedny  – fotochromatické a ocitnete sa tak na rovnakej cene.  (samotné sklá stoja až 160€ v prípade Radarlock – ov)

 

Veríme, že sme pomohli. Máte otázky? Vlastné skúsenosti? Podeľte sa s nami o ne v komentároch.