Odlišné profily koliesok na korčule

Odlišné profily koliesok na korčule

Inline kolieska existujú v rôznych veľkosťiach. To už určite dávno vieš, ale vedel si aj to, že majú aj rôzne tvary? Na prvé počutie by to mohlo znieť tak, že iný tvar kolieska spôsobí nekompatibilitu so štandardnými korčuľami, ale to nie je pravda. Stále sa bavíme o štandardných rozmeroch.

Rozdiel je práve v rádiuse alebo ak chceš v profile kolieska.

Medzi kolieskami rozlišujeme vo všeobecnosti 3 rôzne profily. Jeden je takzvaný speed profil, o niečo širší je profil urban/hokej alebo v prípade niektorých značiek tzv. full radius a úplne najplochejší je profil koliesok určený na aggressive.

S vysvetlením odlišných typov profilov koliesok na korčule by sme si mohli pomôcť aj týmto obrázkom. Ten rozlišuje dokonca väčší počet profilov. Zľava je speed profil, používaný pri väčších kolieskach v rýchlokorčuľovaní. Jeho profil je zo všetkých najužší, čo mu dáva najmenší odpor, najvyššiu rýchlosť ale náročnejšiu manévrovateľnosť. Hneď vedľa je fitness profil kolieska. Tu skôr záleží od pohľadu, ale pokojne ho môžeme zaradiť do tej istej kategórie. Tento typ kolieska sa akurát vyskytuje v o niečo menších veľkostiach.  Popri speed a fitness kategórii profile koliesok sa sem ešte vtesnala kategória rekreačných koliesok.  Tie sú často tak ako fitness kolieska dostupné v menších veľkostiach, avšak v porovnaní s dvoma predchádzajúcimi sú predsalen trošku širšie. Pre rekreačných a začínajúcich korčuliarov je takýto typ kolieska oveľa stabilnejší a taktiež lepšie obratný. Najlepšie je tento mierne širší profil vidno na rekreačných kolieskach Hyper Superlite alebo Bullzeye.

Obrázok ide to najmenších detailov a zaradil aj profil krasokorčuliarskych koliesok. Ten sa evidentne radí k užším, ale na túto kategóriu žiaľ nie som odborník.

 

Ďalšia kategória je súhrnne nazvaná hokejovou. My v obchode do nej radíme ale okrem štandardných hokejových koliesok aj urban alebo freeride kolieska. Tie sú výrazne širšie. Či už pri hokeji alebo freeride jazde mestom … kolieska ti zabezpečia maximálnu stabilitu a skvelú obratnosť pri zachovaní optimálnej rýchlosti.  Pre túto kategóriu je často v prípade dobrých značiek obvyklá aj vysoká kvalita a tak v prípade, že máš korčule určené na menšiu veľkosť koliesok (typickú aj pre urban alebo hokej), bude tento typ kolieska ideálny aj na kvalitný fitness tréning.

 

Predposledná kategória má názov aggressive. My by sme ju asi radšej premenovai na Powerblading. Je to kategória, ktorá v sebe kombinuje urban a aggressive v jednom.  Častým profilom koliesok v tejto kategórii je aj ten z kategórie urban ale používa sa taktiež varianta s ešte širším alebo lepšie povedané plochším profilom. No a na ten priamo nadväzuje štandardné aggressive koliesko s rozmerom pohybujúcim sa okolo 55mm.

 

profile

Odlišné profily v powerblading/urban kolieskach

Tu je dobrý príklad s výborne odfotenými kolieskami. Na obrázkoch sú kolieska značky Undercover. Značka ako taká spadá pod Powerslide a špecializuje sa hlavne na urban a powerblade triedu koliesok. Kolieska vyrába v extra vysokej tvrdosti a s tuhými jadrami, tak aby zniesli čo najvyššiu záťaž. Jedná sa o edíciu koliesok z „pohľadnicovej“ (postcard) edície.

Varianta koliesok RIO de Janeiro má profil už na prvý pohľad širší alebo plochší a každému korčuliarovi určite poskytne maximálnu možnú mieru stability. Undercover tento profil označuje ako full radius.

Na druhom obrázku sú zobrazené kolieska Los Angeles s profilom nazvaným ako speed radius a niet sa čomu diviť, kedže sú už na prvý pohľad užšie. Tento profil dá korčuliarovi vyššiu rýchlosť pri menšej styčnej ploche. Paradoxne kolieska Los Angeles sú dostupné v 72mm variante a kolieska RIO v 80mm.  Pravdepodobne sa Undercover takéto profily rozhodol priradiť týmto veľkostiam preto, aby pri 80mm variante, ktorá je na Powerblading už aj tak dosť veľká poskytol vyššiu mieru na stabilty a naopak aby menším a všeobecne stabilným 72mm kolieskam zasa pridal na rýchlosti.

profil-undercover-rio-full-radius
profil-undercover-speed

 Napokon niečo aj priamo z našej predajne

Na tejto fotke je dobre vidno profil viacerých koliesok.  Spodné dve kolieska sú rýchlostné kolieska od MPC, konkrétne BlackMagic a BlackWidow. Profil je na nich evidentne identický. V oboch prípadoch sa jedná o 110mm variantu.  Nad nimi je koliesko Bont Highroller v rozmere 90mm. Kedže sa jedná o pretekárske koliesko, najčastejšie predávané v 100 a 110mm, profil je taktiež ten istý. Skreslovať by ho mola menšia veľkosť.

Nad ním sa nachádza červené koliesko Hyper XTR v rozmere 84mm. Aj keď sú kolieska Hyper XTR veľmi populárne náhradné kolieska používané ako tréningové, fitness a taktiež rekreačné, z obrázku je jasné, že majú pretekársky profil.

Nasleduje biele koliesko Hyper Superlite, ktoré je typickým predstaviteľom rekreačných fitness koliesok. Profil je evidentne širší, ale jeho účelom nie je poskytnúť vyššiu stabilitu pri rôznych skokoch, trikoch alebo agresívnej jazde v meste ale jednoducho byť tolerantnejší k rekreačnému alebo začínajúcemu korčuliarovi.

Vyššie sú dve kolieska (žlté a zelené) Hyper Concrete. Sú to typické kvalitné  urban kolieska so širokým profilom. Na nich sa môžeš do sýtosti vyšantiť. Nad nimi sa potom nachádza koliesko Hyper Pro 250 – kvalitné hokejové koliesko. Tu je ale malé špecifikum značky Hyper. Koliesko Concrete+G a Pro 250 sú prakticky identické. Ťažko nájsť rozdiel.

Zajmavosť je na samotnom vrchu. Je tam opäť urban koliesko. Konkrétne Hyper Create+G , ktoré je špecifické užším profilom. Ak chceš využiť kvality urban koliesok ale nerobiť kompromis na rýchlosti. ideálna voľba.

kolieska na korcule rozne profily
kolieska na korcule rozne profily

Čo si z tohto článku vziať? V prvom rade dúfam, že trošku pomôže pri  základnom zorientovaní a prípadnom výbere koliesok. Pri niektorých špeci kolieskach profil uvádzame už teraz. Pri väčšine ostatných si to s najväčšou pravdepodobnosťou odvodíš už  aj sám. Už teraz vieš, že pri rýchlostných kolieskach profil asi nebudeš riešiť.  Ak si budeš vyberať kolieska medzi 90-80mm už vieš aký profil budú mať v prípade, že sa označujú ako pretekárske a aký v prípade, že sú označené ako rekreačné. A hlavne nezabudni, aj napriek tomu, že tvoje kolieska môžu mať rôzny profil, stále sú s tvojimi korčuľami kompatibilné.

Všetky kolieska, ktoré by si prípadne mohol potrebovať u nás nájdeš. V prípade, že chceš poradiť so správnym výberom, neváhaj nás kontaktovať. Radi ti pomôžeme.