Ako si vybrať tie správne kolieska na inline hokej

Ako si vybrať tie správne kolieska na inline hokej

Urobiť ten správny výber pri  kolieskach na inline hokej je niekedy náročné. Preto ťa prevedieme základnými tipmi a dokonca aj pár trikmi, ktoré ti uľahčia výber tých najvhodnejších koliesok pre tvoju hru.  Každý typ kolieska  uvedený v článku, ti samozrejme vieme ponúknuť. Vybrali sme medzi ne tie, ktoré sú na tom najlepšie s dostupnosťou na slovenskom trhu.

Indoor Inline hokej

Inline hokej je špecifický tým, že nepotrebuje tie najtvrdšie a hlavne ani tie najväčšie kolieska. Veľkosť koliesok sa prejavuje na obratnosti a preto pri športe, kde sú kolieskové korčule najväčším zdrojom rýchlosti sa dodávajú najčastejšie v zložení z dvoch rozdielnych veľkostí 76mm a 80 mm (76-76-80-80).  Nezľakni sa ale ak máš rozloženie aj 72-76-76-80 je to síce  zastaralejšie ale stále sa bavíme o tom istom – teraz sa inline hokej rámy vyrábajú v  prevedení HIGH-LOW teda vysoké-nízke čo znamená už spomínaných 80-76. Je to hlavne kvôli tomu,  aby mal rám spád od päty k špičke smerom dolu, aby bola kontrola, manévrovateľnosť  a rýchlosť ešte vyššia.

80-80-76-76

Kolieska na indoor inline by mali byť špecifické tým, že majú zvýšenú priľnavosť a tzv. grip, ktorý ťa podrží aj pri tých najostrejších zátačkach (bognách) a zvýši ti kontrolu svojich korčúľ, čo sa prejaví v tvojej vlastnej pohodlnosti a nasledovne v zlepšených výsledkoch. Tvrdosť je veľmi dôležitá a pri týchto  kolieskach sa spravidla rozdeľuje do troch skupín – 72A, 74A a 76A. Tento typ  označenia už určite poznáš ale určute sa ti tá tvrdosť zdá veľmi nízka. Máš pravdu, hlavne popri kolieskach napr. na hrádzu, ktoré sa so svojou tvrdosťou šplhajú až ku 85A. Pri značení tvrdosti si musíš uvedomiť, že každá zmena o jeden „A“ je citeľná zmena vo vlastnostiach kolieska. Preto si treba  pri inline hokeji zhodnotiť  pár parametrov a aj samotný fakt,  akým hráčom/hráčkou si alebo budeš.

Ak hráš hokej a tvoj štýl je viacej technický, teda idú ti kľučky, obraty a rýchla zmena smeru a na druhej strane rýchlosť nie je zrovna tvoje silná stránka, tak potom inline kolieska s tvrdosťou 72A budú pre teba najvhodnejšie. Možeš si to predstaviť aj tak, že koliesko je mäkšie a priľnavosť je o to väčšia a preto práve rýchle zmeny smeru budú o to jednoduchšie. Budú proste držať na zemi ako prikované.

Ak ťa na hokeji vystihuje tvoja rýchlosť, ale na druhej strane šikovné kľučky nie sú tvojou silnou stránkou, potom svoje schopnosti najlepšie využiješ s kolieskakami s tvrdosťou 76A. Sú to kolieska určené na inline indoor hokej s jednou z tých najvyšších tvrdostí, ktoré ťa budú hnať vpred a ktoré na trhu určené na halový inline nájdeš.

V prípade, že si sa nenašiel ani v jednom z okrajových popisov, potom  pre teba budú najvhodnejšie kolieska s tvrdosťou 74A. Je to tá najpredávanejšia tvrdosť medzi profesionálnymi športovcami nakoľko pri svojej hre musia skĺbiť aj rýchlosť, ale aj svoju obratnosť či zručnosť a to ti zaručí hlavne táto tvrdosť.  Hráči si pochvaľujú ich dokonalú priľnavosť, ktorej sme ani my v obchode nemohli uveriť keď sme si ich pár zobrali na sklad nakoľko pri priložení kolieska na stôl máte pocit, že držíte v ruke gumu a to má stále dostatočujúcu tvrdosť. Pri výbere toho správneho kolieska treba dávať pozor aj na svoju telesnú hmotnosť. Hore uvedené opisy sú pre priemerného športovca s váhou do 80-85kg

-ak si myslíž, že ti nepomôže ani jeden z týchto opisov tak si pozri tabuľku nižšie, ktorá ti napomôže vybrať si tie správne kolieska aj s presným delením od váhy a typu povrchu.

Možno si postrehol, že sme nespomenuli ešte žiadne konkrétne koliesko alebo značku. Zatiaľ nebolo treba a to preto, že všetkým trom tvrdostiam a veľkostiam v indoor inline hokeji kraľuje jeden výrobca, jedna značka a tou je HYPER, ktorá sa sáma sa nebojí prezentovať svoje kolieska ako #1 IN THE WORLD OF WHEELLS (čislo jedna vo svete koliesok). V tomto článku opisované inline kolieska sú pod menom Formula G a tie výrobca prezentuje ako THE GRIPPIEST AND MOST DURABLE INDOOR HOCKEY WHEEL EVER MADE čo v preklade znamená to najpriľnavejšie a najtrvanlivejšie indoor koliesko kedy vyrobené.

Kolieska Formula G sú dostupné v troch veľkostiach a každé je dostupné v troch už opísaných  tvrdostiach.

V prípade že sme ti pomohli pri výbere indoorových kolieskach na hokej, tu je pár, ktoré ti odporúčame:

Formula G

Hyper Formula G – 72mm (72A/74A/76A)

Hyper Formula G – 76mm (72A/74A/76A)

Hyper Formula G – 80mm (72A/74A/76A)

 

 Outdoor Inline Hokej

Inline hokej v exteriéri  má pár rozdielov, ale s indoor hokejom toho má aj veľa spoločného. Rozloženie koliesok 76-76-80-80 príp. 72-76-76-80 je rovnaké ako pri indoorovom. Tu taktiež zaručuje dobrú zručnosť a obratnosť.

Kolieska musia byť tvrdšie, lebo sa tu jedná o povrch betón, ktorý ľúbi „papať“ mäkké kolieska. Preto treba vyberať spoľahlivo a taktiež prihliadať na váhu hráča. Čím je váha vyššia, tým by aj tvrdosť mala byť vyššia – nakoľko vyššia váha spôsobuje väčšie rozloženie sily na kolieska, ktorých dotyková plocha neprevyšuje pár štvorcových centimetrov.

 

Značka HYPER sa taktiež blysla aj pri výrobe koliesok na outdoor hokej a v našom obchode nájdete aj ich najpodarenejšie druhy s tvrdosťou 83A alebo 84A.

 

Keďže už vieš, ktoré kolieska by boli pre teba tie najlepšie tak tu je pár, ktoré ti my odporúčame:

Hyper Pro 250

Hyper Pro 250 – 72mm (84A)

Hyper Pro 250 – 76mm (84A)

Hyper Pro 250 – 80mm (84A)

 

Hyper Pro 150

Hyper Pro 150 – 72mm (83A)

Hyper Pro 150 – 76mm (83A)

Hyper Pro 150 – 80mm (83A)

 

Hyoer concrete +g

Hyper Concrete +G – 72mm (84A)

Hyper Concrete +G – 76mm (84A)

Hyper Concrete +G – 80mm (84A)

 

 

 

      DUROMETER: TVRDOSŤ KOLIESKA TRIEDA POVRCH OPIS
72A XX-mäkká Halová hokejová plocha (extra hladká)tzv. kachličky Poskytuje najväčší grip (priľnavosť) a preto pre perfektné využitie by ho mali využívať hráči vážiaci do 70kg alebo ktorí potrebujú využiť maximum z gripu pre čo najkontrolovanejšiu zmenu smeru a obratnosť.
74A X-mäkká Halová hokejová plocha (extra hladká)tzv. kachličky Poskytuje vynikajúci grip (priľnavosť) na hladkých povrchoch. Pre perfektné využitie by ho mali využívať hráči vážiaci do 90kg pre obmedzenie sploštenia počas hry.
76A mäkká Halová hokejová plocha (extra hladká)tzv. kachličky Vynikajúci grip (priľnavosť) a trvácnosť kolieska sú zaručené. Veľmi vhodné pre hráčov vážiacich do 100kg.
78A stredná Hladko brúsený asfalt/ halová hokejová plocha Ponúka rozdielne úrovne gripu (priľnavosti), čo zaleží v závislosti od váhy hráča a hraného povrchu: Vhodné pre hráčov vážiacich 90-115kg a na halovú hokejovú plochu alebo vhodné pre hráčov vážiacich 70-100kg na drevenú plochu alebo vhodné pre hráčov vážiacich do 75 na hladký asfalt/betón.
80A stredná-tvrdá Drevená plocha/ hladký asfalt/betón Stredne-tvrdá tvrdosť veľmi vhodná na hladké povrchy s podobnosťou k tenisovým kurtom s umelým povrchom. Môže byť používané hráčmi rozdielnych váhových katergórií.
82A tvrdá Vonkajší betón a asfalt Tvrdé koliesko veľmi vhodné na akýkoľvek aj hrubší povrch ako sú cesty, chodníčky ale aj vonkajšie inlinové ihriská, ktoré od hladkého asfaltu majú ďaleko. Najvhodnejšie pre hráčov do 90kg.
84A tvrdá Vonkajší betón a asfalt Ideálny pre outdoor inline hokej a na povrchy akejkoľvek drsnosti. Hráči všetkých váhových kategórií môžu bezpečne používať tieto kolieska.

 

Vysvetlenie durometra – odstupňovania:

Nižšie hodnotenia v durometry znamenajú mäkší materiál. Pri kolieskach odporučených na indoor inline hokej sa čím nižšie číslo tvrdosti vysvetľuje zvýšeným gripom. Musíš si ale uvedomiť, že ak povrch nie je ideálny alebo drsnejší ako na ktorý je navrhnutý tak sa koliesko opotrebováva oveľa rýchlejšie a trvanlivosť klesá. Taktiež sa opotrebovanie zvyšuje ak má hráč vyššiu hmotnosť ako tabuľka odporúča. Dôvodom je sploštenie, ktoré sa vyskutuje na koliesku, ktorému nie je primeraný kvocient tvrdosť/váha – tento druh defektu sa stane aj na perfektne hladkých povrchoch ako je halová hokejová plocha prispôsobená na inline hokej a preto je veľmi dôležité si vybrať tú správnu tvrdosť.

Vyššie hodnotenia v durometry znamenajú tvrdší materiál a poskytujú dlhšiu trvanlivosť a taktiež lepšiu priľnavosť na tvrdších povrchoch. Všeobecne by kolieska s vyššou tvrdosťou nemali byť používané na indoor inline hokej, nakoľko na tomto povrchu takéto kolieska neposkytujú dostatočnú priľnavosť. Kolieska tohto druhu sa na vonkajších povrchoch opotrebovávajú postupne a pomalšie a sú ideálnymi na ulicu a vonkajší hokej, ale taktiež aj na obyčajné korčuľovanie.

 

Halová hokejová plocha – tzv. kachličky

Halova hokejova plocha tzv. kachličky