Aké sú tie najlepšie kolieska na korčule

Aké sú tie najlepšie kolieska na korčule

Článok som prvý krát publikoval 24. januára 2013. V sezóne 2020 sme sa ho rozhodol aktualizovať. Prepísal som preto jednotlivé značky a cenové hladiny,  aby tak odrážali aktuálnu ponuku. 

——————

Aké sú dôvody prečo sa aj hobby športovci často ženú za tou najlepšou výbavou? Chcú byť najrýchlejší medzi svojimi kamarátmi? Chcú vydať čo najmenšie množstvo námahy? A aký je ten váš dôvod? V každom prípade, pri kvalitných a dobrých kolieskach to tak určite nie je. Najlepšie kolieska na trhu vám neposkytnú len tú najvyššiu rýchlosť a odolnosť spomedzi všetkých. Je to hotová chémia a alchýmia, kde sa hľadá kombinácia tej najlepšej priľnavosti, pružnosti, rýchlosti a odolnosti.

Že z toho budeme robiť až takúto vedu ste nečakali však? Ja sám som si už prešiel niekoľkými desiatkami sád rôznych koliesok, odpretekal taktiež kvantum pretekov s väčšími a menšími úspechmi  a preto verím, že budem vedieť poradiť aj vám, aké sú tie najlepšie kolieska.

V tomto članku zahodíme za hlavu všetky priesvitné 80A  no name kolieska, low cost nekvalitné záležitosti ako Worker, poprípade nejaké svetielkujúce srandičky a zameriame sa len na to najlepšie! Ak vám ešte nie sú jasné základné pojmy, prečítajte si napríklad aj článok o tom ako si kolieska vybrať.

Najprv taký malý pohľad do blízkej histórie. Pred cca 14 a viac rokmi na trhu jednoznačne dominovala značka Hyper. U nás v obchode ju stále nájdete zastúpenú v hojnom počte. Hyper sú stále špičkové kolieska a v rámci pomeru ceny a výkonu sú skvelé pre všetkých čo jazdia 76mm-90mm priemer koliesok. Hyper vo väčších priemeroch robilo modely ako napr Hyper Pista, avšak tie sa neuchytili tak ako vtedy nastupujúca značka Matter.  Pôvodný názov kolieska neskôr kvôli nejakým autorským problémom nahradil názov Matter Juice. V každom prípade Matter Juice boli dominantné kolieska pomere dlhú dobu. Nebolo vôbec výnimkou keď malo celé štartové pole pretekárov či už na Slovensku alebo v Rakúsku komplet obuté žlté kolieska. Síce som nenašiel vhodné foto zo štartu, aspoň teda dopĺňam fotku z nášho klubu z roku 2008 z Linzu (všetci žlté Matter Juice).

linz_047x

Neskôr sa sily rozdielili medzi žltú klasiku Matter, značku Atom s modelom One a novú značku na trhu MPC. Problémom MPC koliesok bola ich relatívne častá kazovosť. Tento fakt samozrejme veľa pretekárov odradil. V dnešnej dobe by už mali byť všetky kolieska MPC nekazové a v poriadku.

 

 

Kolieska na korčule

Odkiaľ majú kolieska pochádzať?

 

Musím mať najdrahšie kolieska na trhu?

Doba sa posunula a najdrahšie modely na trhu sú po novom dvojvrstvé. Ich výhody bezpochýb ocenia všetci pretekári. Pointa tohto typu koliesok je, že okrem spoľahlivého a tvrdého polyuretánu je vo vnútri kolieska mäkký prúžok, ktorý sa stará o oveľa lepšiu priľnavosť. Takáto kombinácia robí kolieska extra rýchle bez toho, aby bolo treba obetovať priľnavosť.  Pravdou ale je, že mnohí z nás na našej bežnej cykloceste vlastner rozdiel nespoznajú.

Dvojvrstvé pretekárske kolieska

Ak ale chceš do korčúľ to najlepšie alebo máš tie najvyššie pretekárske ambície, dvojvrstvé kolieska budú ideálna voľba. V prípade značky Rollerblade sa jedná o Rollerblade Hydrogen PRO, pri MPC to sú kolieska MPC Black Magic, od Matter je to model One20Five alebo G13 a výrobca Atom nazýva svoj model Atom Boom Magic. Sada tohto typu koliesok sa spravidla bez ohľadu na to či sa jedná o 6x125mm alebo 8×110 mm blíži 200 eurám.

Výkonnostné kolieska (najlepšia voľba, ak hľadáš kvalitu pre svoj tréning)

Výkonnostné kolieska majú veľmi podobný polyuretán ako dvojvrstvé pretekárske kolieska, len nemajú vnútorný prúžok. Výhodou je, že v nich dostaneš maximálnu výdrž a jazdné vlastnosti na úrovni kvalitných pretekárskych koliesok, len bez stredového prúžku. Dostaneš v nich nadpriemernú výdrž (násobne vyššiu ako v prípade obyčajných koliesok) ), jazdné vlastnosti skoro na úrovni pretekárskych koliesok (rekreačný alebo športovo zameraný korčuliar rozdiel ani nespozná).

Tieto vlastnosti z nich robia to najlepšie čo sa pomeru ceny/výkonu týka a ak chceš zažiť pocit z jazdy na naozaj kvalitných kolieskach, sú výkonnostné modely koliesok správna voľba. 

V prípade značky Rollerblade sa jedná o model Rollerblade Hydrogen, v prípade Atom je to model Boom Road, v prípade MPC napríklad model StreetFight. Od výrobcu Matter sa tu ale vynára viacero modelov. Matter Super Juice je absolútna žltá a kultová klasika. Pre tieto kolieska je typické duté jadro hollow core, pre čo najvyššiu tuhosť a trvácny polyuretán, ktorý ma taktiež skvelé jazdné vlastnosti. Potom je na trhu aj koliesko Matter Image. To má základnejší polyuretán, ale nemá od Super Juice ďaleko. Hlavnou odlišnosťou je jadro kolieska EMT – jedná sa o lúčovité jadro, ktoré je oveľa pružnejšie. Ďalší model do série pridáva značka Undercover. Značka Undercover cieli hlavne na Urban, freeride a freeskate korčuliarov. Priemery koliesok 125mm, 110mm a 100mm sú prakticky identické s modelmi Matter Image. Kolieska Undercover s menším priemerom pripomínajú napríklad kolieska Hydrogen. Aj jadrom aj polyuretánom.

Zaujali ťa výkonnostné kolieska s najlepším pomerom ceny a výkonu? Pomôž si s týmto rozcestníkom a preklikni sa na konkrétnu značku koliesok:

Kolieska Rollerblade

Kolieska Atom

Kolieska MPC

Kolieska Matter

Kolieska Undercover

Kolieska Hyper

 

Tréningové, avšak nie výkonnostné kolieska

Ak si spokojný s kolieskami, ktoré máš v pôvodných korčuliach (a nemal si v nich samozrejme žiadny z modelov spomenutých vyššie), možno ti poslúžia aj kolieska, ktoré niektorí výrobcovia nazývajú tréningovými. Občas ich dostaneš aj lepšom komplete korčúľ, avšak vo všeobecnosti platí, že si mnohí korčuliari, ktoré majú bežne fitness korčule polepšia aj týmto typom koliesok. V prípade značky Powerslide by sa mohlo jednať o model Powerslide Infinity. Od kultovej značky Hyper je to model XTR, od Rollerblade model Supreme.

 

Freeride,  freeskate a freestyle

Samostatnou kategóriou sú kolieska s menšími priemermi a našťastie neznamená, že s menším priemerom nezoženieš kvalitné kolieska.  FR Skates/ Seba má medzi freestyle korčuliarmi populárny model Street Invader. Úplne identický polyuretán je aj model Concrete+ Grip od značky Hyper. Ak hľadáš niečo užšie a rýchlejšie ako spomínané dve kolieska, ideálna voľba bude Hyper Create.

V menších priemeroch ale zoženie aj všetko od Undercover a Matter. A tak sa môžeš aj v tomto prípade spoľahnúť na kvalitný americký polyuretán.

Poznámky k jednotlivým modelom výkonnostných a freeride koliesok

Mnohí z nás zrejme nepotrebujú dvojvrstvé kolieska a kedže máš už teraz prehľad o tom aké typy kvalitných výkonnostných koliesok existujú, spíšeme ti sem stručne, čo je na tom ktorom type koliesok zaujímavé.

Matter Super Juice – veľmi kvalitný polyuretán, tuhé jadro, ale pomerne dosť vysoká cena

Matter Image – veľmi fajn pomer cena / výkon. Mäkšie jadro, skoro tak dobrý polyuretán ako model Super Juice

Undercover kolieska s priemerom 90mm a viac – kolieska prakticky identické s Matter Image. Pestrejšie dizajny, cielené hlavne na freeskate a freeride korčuliarov. Ideálna kombinácia s triskates

Rollerblade Hydrogen kolieska – najkvalitnejšie koliesko od amerického výrobcu. Vyrobené v USA. S najväčšou pravdepodobnosťou v tej istej továrni ako značka Matter a Undercover. Veľmi podobný polyuretán ako Undercover a Matter Image. Zväčša dostupné v klasickej bielej farbe. Dostaneš ich aj v lepších modeloch Rollerblade. Pestrý výber farieb v menších priemeroch koliesok.

Hyper Hyperformance – lepší polyuretán – dlho nezmenaný. Úroveň ako Matter Image. Niečo pre pamätníkov 

Hyper XTR – tréningové kolieska od Hyper. Dobrý pomer cena / výkon, ale kvalitou sa nechytajú na Matter/Undercover

Atom Boom Road – na úrovni Matter Image – jednovrstvé koliesko s polyuretánom podobným kolieskam MPC.

Atom Matrix  – dostupnejšie koliesko od Atom. Pretekárskejší polyuretán

Atom One – základné koliesko od Atom. Kvalita niekde okolo Hyper XTR

Linky na jednotlivé kolieska som sem nedal. Modely sa priebežne menia a mohli by tak zostať časom nefunkčné. Preto si pohľadaj kolieska, ktoré potrebuješ na tomto linku: https://korcule.com/kolieska-na-korcule-c241_43