7 dôvodov prečo ti to ide na korčuliach pomaly

7 dôvodov prečo ti to ide na korčuliach pomaly

Máš pocit, že sa ti tvoji kamoši na korčuliach stále vzďaľujú? Ide im to tak nejako lepšie?  Kedy to treba zvaliť na samotné korčule a kedy je chyba niekde inde? V tomto článku sa pozrieme bližšie na 7 rôznych dôvodov, prečo  to práve tebe nejde na korčuliach úplne najlepšie, vyvrátime viaceré mýty a dáme aj pár tipov ako to zlepšiť.  Výbava alebo v tomto prípade korčule bývajú v prípade zaostávania hneď prvé, ktoré sú v prípade nedostatočnej rýchlosti obvinené. Ako prísť na to, či je pomalšia jazda zapríčinená práve výbavou?

Toto sú jednotlivé časti korčúľ, ktoré priamo alebo nepriamo vplývajú na tvoju rýchlosť:

1. ložiská – vďaka nim sa kolieska točia plynule a dostatočne rýchlo. Veľa z nás si pamätá ako sa korčule  v začiatkoch porovnávali podľa toho akú normu ABEC majú ložiská. V prvom rade si je ale treba uvedomiť, že ABEC je vlastne strojová norma, ktorá označuje presnosť opracovania vnútorných guličiek a v konečnom dôsledku taktiež maximálnu možnú točivosť.  Keď sa dávno v korčuliarskych začiatkoch dostávali na trh prvé inline korčule, ľudia naozaj cítili, že keď si kúpili nové korčule s ABEC 5 ložiskami, išli im korčule hladko a rýchlo, zatiaľ čo jazda na ich starých korčuliach s ložiskami ABEC 1 bola len trápením. Vývoj korčúľ šiel dopredu, kvalita sa naprieč rôznymi výrobcami ložísk dosť vyrovnala a z predháňania sa normami ABEC sa prešlo skôr k dôrazu na kvalitu.  Pretože ak aj máš ABEC 9 ložiská  a sú ale z nekvalitnej ocele, prípadne majú zle vyrobenú krytku/klietku,  presné opracovanie guličiek ti bude asi na nič. Rollerblade sa tak vydal cestou výroby ložísk pod vlastnou značkou s označením SG, ktoré označuje číslovkami na ktoré sme boli zvyknutí pri norme ABEC (3, 5, 7, 9). S danou normou by ale nemali mať už nič spoločné. Na druhej strane firma Twincam, ktorá dodáva ložiská napríklad značke K2 sa vyznačuje veľmi dobrou kvalitou ložísk a vlastnou normou ILQ, pre ktorú je typické použitie len 6 guličiek v ložisku (štandardne sa v ložiskách používa 7 guličiek), ktoré sú väčšie, odolnejšie a majú lepšiu valivosť. Prečo vlastne zabŕdam do teórii o ložiskách? Je dôležité si uvedomiť, že to číslo v názve ložísk nemusí vždy znamenať všetko. Ak si tvoj partner/partnerka kúpil nové korčule s ložiskami Abec 9 a ty máš staré Abec 5 ložiská, vyššie číslo vôbec neznamena, že to na tých Abec 9 ložiskách „nezastaviteľne poletí“. Ak ti už tvoje ložiská idú zle, evidentne sa vôbec voľne netočia (plynulosť točenia môže byť ovplyvnená kvalitou ložísk ale aj samotným rámom. Viac sa dočítaš ďalej v časti týkajúcej sa rámu) a zároveň sa ich už asi neoplatí čistiť, investícia do nových za účelom zvýšenia pôžitku z jazdy alebo rýchlosti je rozumná. V prípade, že to je možné, môžeš ich samozrejme aj vyčistiť a znova premazať. Ak sa ale kolieska voľne točia, dokonca nie sú ani príliš hlučné, vedz, že kúpou nových ložísk sa zázrak nestane. A ak napokon nechceš do starých ložísk investovať peniaze a ani čas, často pomôže keď ich dokonca cez krytku prekvapneš olejom. Staré ložiská tak môžeš efektívne rozbehať. Nečakaj, že ale budú tiché, ak sa špina zmieša s olejom, budú chrašťať, ešte viac. Ale pôjdu : – ) .

2. kolieska – veľkosť koliesok je najčastejším vinníkom nízkej rýchlosti. Do určitej miery oprávnene. Mohli by sme to zjednodušiť na to, že väčšie kolieska sú jednoducho rýchlejšie, ale to by bola nuda. Teória je taká, že s menšími kolieskami musí byť odrážanie sa frekvenčnejšie v porovnaní s väčšími, na to, aby sme vyvinuli rovnakú rýchlosť. Najjednoduchšie je prirovnanie k prevodu na bicykli. S nižším prevodom musíš na dosiahnutie rovnakej rýchlosti viac krát otočiť pedálmi a s vyšším prevodom ti bude stačiť menej otočení. Na druhej strane, ale potrebuješ na používanie vyššieho prevodu viac sily v nohách. To platí aj pri korčuliach. S menšími kolieskami sa teda odrážaš častejšie ako s väčšími, avšak s veľkými kolieskami potrebuješ viac sily na rozbehnutie korčúľ a taktiež na samotné odrážanie. Jazda s väčšími kolieskami je teda celkovo silovejšia. Pri korčuľovaní, je to ale trošku komplikovanejšie ako pri bicyklovaní. Zatiaľ čo ti na bicykli v použití vyššieho prevodu nič nebráni, v prípade korčúľ s veľkými kolieskami je to tak, že ich potenciál ako taký využiješ až vtedy keď máš dostatok sily a hlavne, keď už si schopný korčuľovať dlhým sklzom.

Videl si už jazdu profesionálnych rýchlokorčuliarov? Silno sa odrazia a na jednej nohe sa dlhšie „vezú“. Presne to je štýl korčuľovania pri ktorom dokážeš využiť potenciál veľkých koliesok. Ak sa ale nevieš na jednej nohe dlhšie vyviezť, je vysoko pravdepodobné, že potenciál veľkých koliesok nevyužiješ.  Ak teda pripisuješ svoju nedostatočnú rýchlosť príliš malým kolieskam, nemusia byť vždy na vine. Obzvlášť rozdiel medzi 80mm a 84mm alebo medzi 84mm a 90mm nemusí byť až taký dramatický a väčšinu rozdielov medzi veľkosťami koliesok zmaže lepšia technika odrazu alebo množstvo sily, ktoré korčuliar používa.

Ak sa chceš rýchlostne posunúť a máš pociť, že práve kolieska sú faktor, ktorý ťa brzdí, zváž ešte pred výmenou za korčule s väčšími kolieskami, výmenu koliesok za kvalitnejšie.  Kvalitnejšie kolieska ako napríklad tie od Rollerblade , od značky Matter / Undercover , Atom alebo aspoň od Hyper nielenže dlho vydržia ale ich pozitívne jazdné vlastnosti v konečnom dôsledku prispejú k vyššej rýchlosti. Vyššia rýchlosť napokon nie je zdrojom len vyššej tvrdosti koliesok. Pri kvalitných kolieskach dostaneš taktiež oveľa lepšiu priľnavosť pri odraze, čo v konečnom  dôsledku prispeje k efektívnejšiemu odrazu.

IMG_0336

3. rám – keď ťa napadne slovné spojenie pomalé korčule, málokto si to spojí s nekvalitným rámom (tá plastová alebo hlinníková súčať korčúľ, ktorá drží kolieska). Samotný rám býva ale často rozhodujúcim faktorom, či bude  energia z odrazu efektívne prenesená alebo sa  stratí niekde na ceste medzi topánkou a zemou.  Týka sa to často veľmi starých korčúľ s nekvalitným plastovým rámom alebo lacných nových korčúľ, ktoré majú buď plastový rám alebo lacno spracovaný hlinníkový rám. Na jednej strane sa rám stará o efektívny prenos energie do odrazu a taktiež by sa v ňom mali kolieska voľne točiť. Ak máš aj väčšie kolieska ale pri najmenšom dotiahnutí sa ti kolieska točiť prestanú, je do určitej mieri možné, že to tvoju rýchlosť trošku ovplyvní.  V ráme by si teda mal hľadať niečo čo bude dostatočne tuhé s ohľadom na tvoje potreby. Rýchlokorčuliar bude chcieť extra tuhý rám, aby preniesol maximum energie a podržal ho za každých okolností. Tréningovo zameraný korčuliar bude hľadať rám, ktorý je tuhý, aby sa preniesol dostatok energie, ale časť tuhosti bude ochotný obetovať voči určitej miere komfortu pretože predsa len nie je pretekár a nezáleží mu na každej sekunde.  Ak máš teda starý plastový rám (mimochodom deťom plastové rámy úplne stačia) alebo hlinníkový, ktorému chýba akékoľvek tuhosť, je možné že aj táto časť korčúľ je zdrojom tvojej nižšej rýchlosti. Čo s tým? Vo všeobecnosti sa rám v klasických fitness korčuliach neoplatí vymieňať. Korčule to zbytočne predraží. Vo veľa prípadoch to ani nie je možné. Oveľa viac sa potom oplatí zainvestovať do nových kvalitných korčúľ s pevným a spoľahlivým rámom.

IMG_0337

4. topánka – môže to čo máš obuté priamo na nohe ovplyvniť to ako rýchlo korčuľuješ? Samozrejme! Prvý faktor, ktorý by ti mohol napadnúť je samotná hmotnosť. Tá priamo na rýchlosť korčúľ nevplýva, avšak môže byť zdrojom rýchlejšej únavy, čo v konečnom dôsledku uberá na finálnej rýchlosti.

Tak ako materiál rámu vplýva na prenos energie, vplýva naň aj materiál alebo štruktúra topánky. To z čoho sa topánka skladá vplýva na to koľko energie sa pri odraze pohltí. Z toho dôvodu majú rekreační a fitness korčuliari mäkké topánky, ktoré sú zdrojom maximálneho komfortu a neprekáža im, že je časť energie pohltená výstužou topánok. Zaujímavý výkonnostný prechod sú korčule, ktoré majú karbónovú škrupinu, stredne vysoký členok a  sú stále vo vnútri dostatočne vypolstrované. To je zárukou dobrého prenosu energie v kombinácii s optimálnym komfortom.

Úplne opačný extrém je potom rýchlokorčuliarska topánka, ktorá je maximálne tvrdá, čo ti za najmenšiu mieru komfortu zaručí maximálny prenos energie.

Vplyv topánky na tvoju rýchlosť spomínam ako posledný faktor, pretože to vo väčšine prípadov až tak dramatické nie je a rozdiely vyplývajúce z tohto faktora vplývajú skôr až pri výkonnostnej alebo pretekárskej úrovni.

Bez ohľadu na to aké dobré korčule máš, ak budeš robiť základné chyby v korčuliarske technike, veľká časť tvojej energie

IMG_0348

5. výška podrepu – ako nízko dokážeš ísť? To ako sa vieš pokrčiť v kolenách a dať pri korčuľovaní zadok dole je priamo previazané s dĺžkou tvojho sklzu a sily, ktorú do odrazu prenesieš.  Nezamieňaj si ale korčuliarsky podrep s prehnutím hornej časti trupu. To ti totižto s lepším odrazom a sklzom veľmi nepomôže.  Nohy ako pravítko a vysoká rýchlosť k sebe jednoducho nepatria. Ak teda chceš byť na korčuliach rýchlejší, je čas pokrčiť sa do kolien a pustiť zadok nižšie tak akoby si sedel na stoličke. Nebude to veľmi komfortné a zo začiatku to bude určite bolieť, ale keď sa na to budeš počas tréningu snažiť sústrediť, určite sa budeš postupne zlepšovať. Ak si chceš prečítať viac typov, týkajúcich sa jazdy v správnej pozícii, skús tento článok od Debbie Rice .

Alebo ako hovorí Bill Stoppard – GET LOW! 

6. uhol odrazu – to koľko sily od odrazu môžeš vložiť do odrazu ovplyvňuje výška podrepu. To ako je v konečnom dôsledku tvoj odraz efektívny určuje uhol pod akým sa odrážaš. Ideálny odraz ja akoby do boku. Jeho opakom je odráženie sa cez špičku. V angličtine tzv. toe pushing. je zdrojom najväčšej straty energie, ktorú vynaložíš na odraz. Kedže kolieskové korčule nie sú vybavené zúbkami, tak ako napríklad dámske ľadové korčule, energia, ktorú vynaložíš na odraz cez špičku sa skoro celá stratí. Tvoj odraz by mal byť v prvom uhle k smeru jazdy. Vďaka pohybu vpred to už v neskoršej fáze tak vyzerať nemusí, ale pravý uhol je poloha z ktorej by si mal vychádzať.

Na tomto videu je pekne zobrazené ako vyzerá odraz do boku:

 

 7. kondička – napokon keď si si na 100% istý svojou výbavou a taktiež svojou technikou, je tu už len posledná prekážka, ktorá ti stojí v ceste a tou je poriadna kondička. Tú si ale žiaľ nemôžeš kúpiť tak ako lepšiu výbavu a tak jediné čo ti napokon ostáva je poriadne korčuľovať.

 

Máš vlastné typy pre vyššiu rýchlosť? Podeľ sa s nimi v komentároch. Sme zvedaví